Rosacea: genen of omgevingsfactoren?

Over de oorzaak van rosacea bestaat nog veel onduidelijkheid. Uit onderzoek blijkt nu dat omgevingsfactoren en erfelijkheid evenveel bijdragen aan het ontstaan van de huidaandoening.

Aan het onderzoek namen 275 tweelingparen (dus 550 personen) deel*. De deelnemers werd gevraagd naar leefstijl en voorgeschiedenis. Bijvoorbeeld hoe vaak ze in de zon kwamen, hun lengte en gewicht, of ze actief waren en of ze rookten. Ook werd vastgesteld of hij of zij rosacea had en hoe ernstig de symptomen waren.

Blootstelling aan uv-licht ‘belangrijkste’ omgevingsfactor

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat erfelijkheid voor 46% bijdraagt aan het ontstaan van rosacea ,en dat de overige 54% te wijten is aan de omgeving. Daarnaast toonden de onderzoekers aan dat een hogere leeftijd, maar ook een hogere BMI (overgewicht), samengaat met rosacea. Blootstelling aan uv-licht is het sterkst gerelateerd met rosacea.

* Tweelingenonderzoek wordt vaak toegepast wanneer men benieuwd is of een aandoening erfelijk is, of juist ontstaat door omgevingsfactoren (bijvoorbeeld of de aandoening veroorzaakt is door een ongezonde leefstijl, of door het werk dat iemand doet). Om dit te bepalen, wordt uitgegaan van het volgende:

  • Eeneiige tweelingen zijn genetisch identiek
  • Bij twee-eiige tweelingen komt 50% van genen overeen
  • Zowel ééneiige tweelingen als twee-eiige tweelingen groeien op in eenzelfde omgeving, hebben dezelfde ouders, worden op eenzelfde manier opgevoed, zijn even oud, gaan in hun jeugd naar dezelfde school, etc.

In het onderzoek wordt vastgesteld of tweelingen identiek zijn als het gaat om de aandoening. In dit onderzoek ging het dus om het volgende: hebben beide leden van de tweeling juist wel, of beide leden juist niet rosacea? Wat bleek: ééneiige tweelingen waren op dit punt vaker identiek dan de twee-eiige tweelingen. Dit kan alleen maar betekenen dat erfelijkheid een rol speelt, want op basis van de omgeving (die voor elke lid van een tweeling gelijk is) zou je weinig verschil verwachten.


Titel:
Genetic vs Environmental Factors That Correlate With Rosacea: A Cohort-Based Survey of Twins

Jaar:
2015

Auteurs:
N. Aldrich, M. Gerstenblith, P. Fu, M.S. Tuttle, P. Varma, E. Gotow, K.D. Cooper, M. Mann, D.L. Popkin

Wetenschappelijk tijdschrift:
JAMA Dermatology

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!