• Insmeren zonnebrandcrème

Veel gemiste plekjes bij insmeren

Regelmatig worden onderzoeken gepubliceerd of besproken waaruit blijkt dat er nog veel te verbeteren valt aan de manier waarop we ons beschermen tegen de zon. We dénken dat we het goed doen, maar we smeren te weinig, niet vaak genoeg en/of ‘slordig’. Afgelopen week bleek tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Britse vereniging van dermatologen dat mensen gemiddeld tien procent van hun gezicht ‘missen’ tijdens insmeren. En dat is niet zonder risico. Het goede nieuws: een beetje voorlichting helpt al veel.

Oogleden en andere risicogebieden

Steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van zonbescherming. En ondanks het feit dat het gebruik van zonnebrandproducten sterk is toegenomen, komt huidkanker veel voor in het gezicht. Meer dan negentig procent van alle basaalcelcarcinomen ontwikkelt zich op de huid die voortdurend blootstaat aan de zon, namelijk in het gebied van de nek en het gezicht. Ongeveer vijf tot tien procent van álle huidkankers begint op de oogleden.

Wetenschappers van de afdeling Oogheelkunde van de Universiteit van Liverpool wilden onderzoeken in hoeverre onvoldoende zonbescherming een rol zou kunnen spelen bij het ontwikkelen van tumoren in deze zogeheten ‘risicogebieden’ van onze huid. Hoe goed smeren we eigenlijk? Ze bekeken daarbij ook het effect van betere voorlichting over het ontstaan van huidkanker.

Voor het experiment werden 57 deelnemers (27 mannen en 30 vrouwen) gevraagd zich in te smeren. Daarna werd met een uv-gevoelige camera in kaart gebracht hoe (goed) zij hun zonnebrandcrème hadden aangebracht. Uit deze metingen bleek dat over de gehele groep bekeken gemiddeld bijna tien procent van het gezicht werd ‘gemist’ bij het insmeren. Het gebied rond de oogleden werd daarbij het vaakst ‘overgeslagen’. Bijna tachtig procent van alle deelnemers miste de huid in het hoekje bij de neus.

Verbetering na extra informatie

Na deze eerste metingen werden alle deelnemers opnieuw gevraagd zich in te smeren. Dit keer nadat eerst extra informatie was gegeven over het voorkomen van huidkanker op en rond de oogleden.
Uit de metingen in deze tweede ronde bleek dat er iets beter werd gesmeerd. Nu werd ‘nog maar’ 7,9 procent van het gezicht gemist bij het aanbrengen van zonnebrandcrème. Het gebied rond de oogleden werd een stuk beter bedekt (11,3 procent verbetering ten opzichte van de eerste metingen) met zonnebrandcrème. Er was echter geen verbetering te zien in het huidgebiedje bij de neus.

De onderzoekers onderstrepen het belang van goede zonbescherming, vooral van het gezicht en van kwetsbare delen als de oogleden. Het dragen van een zonnebril is daarbij geen overbodige luxe. Want helaas lopen zelfs mensen die denken dat ze beschermd zijn tegen de zon door het gebruik van zonnebrandcrème, toch risico op huidschade door het ‘missen’ of overslaan van stukjes huid. Maar tegelijkertijd laat het onderzoek volgens hen zien dat er al veel verbetering kan plaatsvinden na slechts het geven van wat extra informatie en voorlichting.


Titel:
Ultraviolet imaging reveals that areas on the face that are prone to skin cancer are disproportionately missed during sunscreen application

Auteurs:
K. Hassanin, H. Pratt, Y. Zheng, G. Czanner,K. Hamill and A. McCormick

Opleiding:
University of Liverpool

Link:

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!