Striae tijdens de zwangerschap: kun je het voorkomen?

Bij ongeveer negentig procent van de vrouwen ontstaat striae tijdens de zwangerschap. Hoewel de strepen op de huid onschuldig zijn, is het voor veel vrouwen cosmetisch gezien wel een probleem. Onderzoekers hebben een literatuurstudie gedaan om vast te stellen welke lokale behandelingen striae kunnen voorkomen en/of verminderen.

Het helpen voorkomen van striae tijdens de zwangerschap is voor veel zwangere vrouwen belangrijk. Helaas is er maar beperkt onderzoek gedaan naar het behandelen van striae en kan niet met 100% zekerheid worden gezegd dat een van de genoemde behandelingen werkt. Ook blijven nog een heleboel vragen onbeantwoord, zoals wanneer je moet beginnen met behandelen en hoelang je een product moet gebruiken.

Centella-extract, wat doet dat?

Crèmes met ‘centella’, een geneeskrachtig kruid, kunnen effectief zijn in het voorkomen van striae en in het verminderen van de ernst ervan. In twee studies werd een crème met centella vanaf week 12 tot aan het einde van de zwangerschap gebruikt. De crème bleek de strepen in de huid te kunnen voorkomen, of de ernst van de klacht te verminderen. Aangezien in het onderzoeksproduct centella gecombineerd werd met andere ingrediënten, is er meer onderzoek nodig om uit te sluiten dat de andere ingrediënten in de crème zorgden voor het effect.

In crèmes wordt centella gebruikt in een concentratie tussen 0,1 – 0,5% (dit ingrediënt zal dus nooit bovenaan in de ingrediëntenlijst staan). Het is onbekend hoe centella precies werkzaam is.

Masseren met bittere amandelolie

In twee studies is het effect van het gebruik van bittere amandelolie op het ontstaan van striae onderzocht. Bittere amandelolie op zich bleek geen effect te hebben, maar in combinatie met massage wél.

Oliën hebben hydraterende eigenschappen en massage stimuleert de bloedvoorziening naar de huid. Het is onbekend hoe het masseren met oliën werkt in het voorkomen van striae of het verminderen van de ernst ervan. Toch lijkt het erop dat het in de huid masseren van een olie (of ander hydraterende crème) mogelijk werkzaam is.

Hyaluronzuur, werkt dat?

Het effect van hyaluronzuur is onvoldoende onderzocht. Het is dus onduidelijk of dit ingrediënt striae kan verminderen of voorkomen.

Leefstijl, voeding en beweging

Er is onvoldoende bewijs dat gezonde voeding en voldoende beweging striae voorkomt. Een verhoogde BMI voorafgaand aan de zwangerschap en gewichtstoename tijdens de zwangerschap hangen mogelijk samen met het ontstaan van de strepen of striemen in de huid. In dat geval spelen gezonde voeding en regelmatige beweging een rol in het voorkomen van striae.

Tretinoïnecrème

Het gebruik van tretinoïnecrème (vitamine A zuur) is veelbelovend in het verminderen van de ernst van striae (in de beginnende fase waar de striae nog roze-rood van kleur is). Het nadeel van tretinoïne crème is dat het pas gebruikt mag worden na de zwangerschap en na het geven van borstvoeding.
Er zijn drie studies gevonden waar tretinoïne crème getest is bij zwangerschapsstriemen na de bevalling. In de studies werd 0,025% of 0,1% tretinoïne gebruikt. 0,1% bleek wel effectief te zijn, maar 0,025% niet.

Niet effectief:

 • Cacaoboter
 • Olijfolie

 • Titel:
  Stretch marks during pregnancy: a review of topical prevention

  Jaar:
  2015

  Auteurs:
  K. Korgavkar and F. Wang

  Wetenschappelijk tijdschrift:
  British Journal of Dermatology

  Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!