Voedingssupplementen tegen zonschade

Naar het effect van voedingssupplementen op de huid is al heel veel (goed en minder goed) onderzoek gedaan. Deze studie werd afgelopen week in Zwitserland onderscheiden met een NutraIngredients Award. De conclusie: lycopeen en luteïne kunnen de huid beschermen tegen zonschade.

Hoe zat het ook alweer? 

Vrije zuurstofradicalen zijn agressieve moleculen die schade kunnen aanrichten door willekeurig reacties aan te gaan in het lichaam. De zuurstofverbindingen ontstaan bij allerlei (gewone) lichaamsprocessen zoals de stofwisseling, maar ook door blootstelling aan zonlicht of bijvoorbeeld roken. Vrije radicalen spelen een belangrijke rol bij (huid)veroudering, maar ook bij het ontstaan van ziekten als kanker. Antioxidanten zijn stoffen die bescherming kunnen bieden tegen vrije radicalen, door de deeltjes als het ware te neutraliseren of wegvangen. Wanneer er meer vrije zuurstofradicalen worden geproduceerd dan geneutraliseerd spreken we van oxidatieve stress.

Aanvullen antioxidanten

Dat gebeurt bijvoorbeeld in de huid bij (overmatige) blootstelling aan de zon. Vooral bij het ouder worden en door het minder goed functioneren van de huid, schiet dan de natuurlijke verdediging te kort en kan het aantal vrije radicalen sterk toenemen.
Het aanvullen van je voorraad antioxidanten is daarom – zeker met het klimmen der jaren – geen overbodige luxe. Dit kan via huidverzorgingsproducten en via voeding(supplementen).

Carotenoïden in supplementen

Hiernaar is al heel veel onderzoek gedaan. Als het gaat om het effect van antioxidanten in voeding op de huid dan is het meest gekeken naar carotenoïden, vitamine C en polyfenolen. Onderzoek liet bijvoorbeeld al eens zien dat mensen die tien weken lang elke dag 40 gram tomatenpuree aten, veertig procent minder rood werden na uv-blootstelling. Tomatenpuree is rijk aan de krachtige antioxidant lycopeen.

In deze nieuwe studie van het Duitse Leibniz Research Institute for Environmental Medicine werd specifiek gekeken naar het effect van lycopeen en bètacaroteen (luteïne) in supplementvorm. Daarbij werd gebruikgemaakt van een specifiek voedingssupplement (TNC) van de financier van het onderzoek, Lycored. Dit internationale bedrijf is marktleider op het gebied van natuurlijke carotenoïden voor voeding en voedingssupplementen.

Het bedrijf investeert veel in wetenschappelijk onderzoek en wint op dit moment veel prijzen met zijn innovatieve beautycampagnes. Het Duitse onderzoek dat Lycored financierde, won nu ook een zogenaamde NutraIngredients Award.

Ondanks deze kanttekening over de ‘achterkant’ van het onderzoek, zijn de uitkomsten niet minder interessant. Wat werd precies aangetoond?

Beschermende uitwerking

De onderzochte supplementen bleken een remmende uitwerking te hebben op bepaalde genen die onder invloed van uv-straling worden ‘aangezet’ en die in verband worden gebracht met oxidatieve stress, huidveroudering en lichtdermatose (photodermatoses). Met andere woorden: de supplementen lijken dus bescherming te bieden tegen schade in het lichaam door straling.

De studie naar de werking van supplementen werd goed opgezet door de Duitse wetenschappers; dubbelblind en gerandomiseerd. Toch is meer onderzoek, met grotere groepen deelnemers nodig, om meer te weten te komen over de rol en meerwaarde van voedingssupplementen. Gelden de resultaten bijvoorbeeld ook voor andere soorten lycopeen en lutëine/bètacaroteen? En hoe zit het met de juiste dosis? Daaraan kunnen grenzen zitten. Uit eerdere onderzoeken is immers bekend geworden dat hoge doses bètacaroteen bij rokers voor een verhoogd risico op longkanker kunnen zorgen.

Tenslotte moet meer onderzoek worden gedaan naar de zogenaamde in vivo effecten, zoals de afname van MED (Minimale Erytheem Dosis ofwel de stralingsdosis waarbij de huid rood kleurt). Dan kunnen deze moleculaire uitkomsten beter worden geduid.


Titel:
Molecular evidence that oral supplementation with lycopene or lutein protects human skin against ultraviolet radiation: results from a double-blinded, placebo-controlled, crossover study

Jaar:
2017

Auteurs:
S. Grether-Beck, A. Marini, T. Jaenicke, W. Stahl, J. Krutmann
(Leibniz Research Institute for Environmental Medicine, Düsseldorf, Germany)

Wetenschappelijk tijdschrift:
British Journals of Dermatology

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!