• skinwiser_congres_cosmetica

Aandacht voor cosmeceuticals op congres in Orlando

Afgelopen week vond weer de ODAC-conferentie plaats in Amerika. Skinwiser was er dankzij de livestreams via internet toch een beetje bij. Bijvoorbeeld bij de presentatie van dr. Leslie Baumann over cosmeceuticals. 

Baumann begon haar presentatie met de voortdurende nieuwe ontwikkelingen van cosmeceuticals (cosmeceuticals is een tussenvorm van medische en cosmetische producten). ‘Wanneer je denkt het eindelijk door te hebben, verandert het weer.’ Dr. Baumann gaf aan dat er steeds meer ingrediënten ontdekt worden die echt wat kunnen doen voor de huid.

Om de patiënt goed te kunnen adviseren over cosmeceuticals, is voldoende kennis nodig over ingrediënten, formules, produceren, verpakken, ingrediënten interacties en natuurlijk de verschillende huidtypes.

Het maken van cosmeceuticals wordt veelal onderschat. Twee producten met exact dezelfde ingrediëntenlijst kunnen alsnog totaal verschillend zijn. De ingrediëntenlijst is weliswaar bekend, het recept van de producent blijft geheim. De volgorde van het toevoegen van ingrediënten, de temperatuur, de manier en snelheid van ‘roeren’ en de pH-waarde, zijn van belang voor de stabiliteit, de effectiviteit en de veiligheid van het product. Zo kan de chemische structuur veranderen wanneer het product in contact komt met hoge temperaturen, verschillende pH-waarden en ingrediënten.

Cosmeceuticals en olijfolie

Een interessant onderwerp is ook het penetratievermogen van cosmeceuticals. Hoe werkt dit precies en hoe kunnen we dit toepassen in onze producten? Gelukkig wordt op dit gebied veel onderzoek gedaan en dr. Baumann gaf een mooi voorbeeld over olijfolie. Olijfolie bevat een hoge concentratie van oleic-acid: dit ingrediënt heeft invloed op de penetratie van andere ingrediënten. Wanneer een patiënt olijfolie in combinatie met bijvoorbeeld vitamine A-zuur-crème gebruikt, zullen de stoffen uit de crème dieper in de huid komen. Wat overigens niet altijd wenselijk is: dit zal bij veel patiënten juist voor irritatie zorgen.

Omgekeerd zijn er ook combinaties van stoffen die elkaar juist inactief kunnen maken. Benzoylperoxide bijvoorbeeld inactiveert tretinoïne en laat vele andere ingrediënten, zoals vitamine C, oxideren. Tot slot is het voor een goed advies belangrijk het huidtype vast te stellen.

Interessante presentaties onder andere de huidbarrière, cosmeceuticals, huidveroudering en de donkere huid zijn terug te kijken via deze link.

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!