• Aandacht uiterlijk

Wanneer besteden we (extra) veel tijd aan ons uiterlijk?

Een mega-studie met deelnemers uit 93 landen verraste me. We besteden veel meer tijd aan ons uiterlijk dan we denken. Maar waaraan dan? En wat bepaalt het fanatisme? Je begrijpt: ik ben er even ingedoken.

 
Een grote groep internationale onderzoekers en slaagde erin om maar liefst 93.158 deelnemers uit 93 landen te werven voor deze studie. Deelnemers vulden uitgebreide vragenlijsten in. Centrale vraag was: ‘Wat bepaalt hoeveel tijd iemand aan zijn uiterlijk besteedt?’
 
De onderzoekers telden hiervoor alle activiteiten mee die mensen doen voor good looks. Dus: verzorging van lichaam, huid en haar, make-up, tijd besteed aan kleding. Maar ook: sporten en diëten die de deelnemers vooral doen voor hun uiterlijk.

Zoveel tijd besteden we aan ons uiterlijk

De mega-studie liet zien dat 99% van alle deelnemers minstens 10 minuten per dag spendeerde aan een beter uiterlijk. Dat verbaasde me niet. Maar dan … gemiddeld maakten zij bijna vier uur(!) per dag vrij voor het verfraaien van hun uiterlijk.

Vrouwen veel meer? Nauwelijks

En er waren meer verrassende uitkomsten. Heel veel mensen verwachtten dat vrouwen de meeste tijd besteden aan hun uiterlijk, maar het verschil met mannen bleek veel kleiner dan gedacht. Gemiddeld spenderen vrouwen wereldwijd namelijk bijna 4 uur aan hun looks. En mannen maar een half uur minder: ruim 3,5 uur.

Wel anders

Hoeveel tijd aan welke activiteit werd besteed, vertelt de mega-studie helaas niet. Maar ik las een andere studie, die eveneens bewees dat vrouwen en mannen ongeveer evenveel tijd besteden aan looks. En vrouwen uit die studie besteedden hun tijd wel anders dan mannen. Zo’n 75 minuten ging naar cosmetica, verzorging van lichaam, haar, handen en make-up, terwijl mannen hier 49 minuten mee bezig waren. De studies zijn overigens niet 1 op 1 vergelijkbaar, omdat deze studie een andere meetmethode had (en minder deelnemers: 488). Maar wel interessant.

Wanneer je meer tijd besteedt aan je uiterlijk …

Leuk aan de mega-studie was dat onderzoekers zich afvroegen welke zaken invloed hadden op de tijd die je spendeert aan good looks. Denk aan leeftijd, opleiding, inkomen, je (positieve of negatieve) zelfbeeld, wel of geen relatie en gebruik van televisie en sociale media. Ook dit leverde verrassende inzichten op …

Jong en oud besteedt meer tijd

Eerst de open deur: jongere vrouwen spenderen meer tijd aan hun uiterlijk. Maar oudere vrouwen ook! 18-jarige vrouwen spenderen ruim een uur meer tijd dan 44-jarige dames, maar 60-jarige vrouwen eveneens: een half uur meer dan de 44-jarigen.
 
Wat je misschien niet zal verbazen is dat mensen met een negatief zelfbeeld, singles en mensen met meer inkomen, meer dan de gemiddelde tijd besteedden aan hun uiterlijk. Maar dit geldt ook voor mensen die zeer zelfverzekerd zijn. Misschien dat ze effect zien van alle moeite doen die ze doen voor hun uiterlijk?

Sterkste verband: sociale media

Maar wat met kop en schouders boven andere dingen uitstak, was gebruik van tv en vooral sociale media. Hoe meer tijd mensen doorbrachten met sociale media, des te meer tijd ze besteedden aan hun uiterlijk. Het lijkt erop, aldus de onderzoekers, dat (sociale) media de lat hoog leggen voor de kijkers, terwijl de beelden die je daar tegenkomt natuurlijk kunstmatig – en onrealistisch! – verfraaid zijn. Dit sluit aan op een recente studie, die liet zien dat jonge mensen meetbaar gelukkiger werden met zichzelf als ze minder (namelijk maximaal een uur per dag) op sociale media rondhingen.

Mooi willen zijn is menselijk, maar …

De studies laten zien dat mooi willen zijn een universele, menselijke eigenschap is. En onrealistische doelen stellen lijkt dat ook … Niks mis met je mooiste zelf willen zijn, maar kennelijk kom je het allerlekkerst in je vel als je stopt met je te vergelijken met anderen.
 


Oorspronkelijke titel: Predictors of enhancing human physical attractiveness: Data from 93 countries

Auteurs: Kowal, M., Sorokowski, P., Pisanski, K., Valentova, J. V., Varella, M. A., Frederick, D. A., et al.

Tijdschrift: Evolution and Human Behavior

Publicatie: November 2022

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen