Waarom mannen en de zonnebank een nóg ongezondere combi is

Hoewel de zonnebank vaker door vrouwen wordt gebruikt, zouden juist de mannelijke liefhebbers in de gaten gehouden moeten worden. Mannen die zonnen doen dit namelijk vaak op een (nóg) ongezondere manier.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteiten van Connecticut en Massachusetts, gepubliceerd in the Journal of the American Academy of Dermatology.

Patroon van (zon)verslavingen

Een op de drie gebruikers van de zonnebank is een man (in de VS). Deze groep blijkt echter ook vaker dan de vrouwelijke gebruikers te roken, veel alcohol te drinken en onbeschermd buiten te zonnen. Bijna de helft van de onderzochte mannen vertoonde bovendien een patroon van zonverslaving.

Auteur Sherry Pagoto, klinisch psycholoog en directeur van het UConn Center for mHealth and Social Media deden een onderzoek onder 636 mensen die de zonnebank gebruikten. Ze brachten in kaart waar, waarom en hoe mannen en vrouwen dit doen.

Spieren en kleurtje bijwerken op de sportschool 

Daar waar vrouwen liever naar een beautysalon gaan en daarbij goed letten op hygiëne en de kosten, verkiezen mannen de sportschool of thuis om hun kleurtje bij te werken. De belangrijkste reden bij de heren is om spieren te accentueren en lekker te ontspannen na een work-out. In de antwoorden kwam verder naar voren dat de mannelijke tanners vaker dan vrouwen rookten, alcohol en frisdranken dronken. De mannelijke liefhebbers gaven daarbij aan dat ze zelfs naar de zonnebank gingen als ze eigenlijk geen geld hadden.

Meer mannen aanspreken

Volgens de onderzoekers moeten gezondheidsinstanties zich in hun voorlichting (ook) meer op mannen gaan richten. In de meeste campagnes worden tienermeiden en jonge vrouwen aangesproken.

In Nederland is er alleen een verbod op het gebruik van de zonnebank onder de 18 jaar. Dit wordt niet overal even goed nageleefd.


Oorspronkelijke titel:
Gender Differences in Indoor Tanning Habits and Location.

Jaar:
Okt 2017

Auteurs:
Jessica Feng, Christine Frisard, Vinayak K. Nahar, Jessica L. Oleski, Joel J. Hillhouse, Stephenie C. Lemon, Sherry L. Pagoto.

Publicatie:
Journal of the American Academy of Dermatology

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!