Wat er met je huid gebeurt na een vermoeiend dagje werken

Vierkante ogen van de computer, verkrampte vingers van het toetsenbord en pijnlijke spieren van de inspanning. Een dag werken kan er spreekwoordelijk flink inhakken. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de huid na een vermoeiende werkdag? Een Frans researchteam (van l’Oréal) onderzocht het bij een groep vrouwen in twee leeftijdcategorieën.


111 blanke vrouwen uit de buurt van Parijs, in de leeftijd van 25-35 jaar en in de leeftijd 55-65, deden mee aan het onderzoek. Hun gezicht werd aan de hand van foto’s van vóór en na de werkdag bestudeerd door een panel van tien huidexperts. Gekeken werd naar acht verschillende gezichtskenmerken zoals fronsrimpels, kraaienpootjes en wallen onder de ogen. De deskundigen bestudeerden alle beelden blind. Dat wil zeggen: ze wisten niet welke beelden van vóór of na de werkdag waren.

Frisse of doffe look

Alle vrouwen werden vervolgens op hun ‘look’ beoordeeld door een panel van zestig onbekende mensen. Welke algemene indruk maakten zij bij de beoordelaars? Er werd ‘gescoord’ op jeugdigheid, vermoeidheid en een frisse of juist doffe look. De deelnemende vrouwen zelf moesten gedurende het onderzoek aan de hand van vragenlijsten aangeven hoe vermoeid zij voor en na het werk waren.

Alle onderzochte vrouwen voelden zich na afloop van de werkdag wat vermoeider. Maar opvallend was dat dit in de oudere groep minder het geval was dan bij de jonge deelnemers. Beide groepen werden in de avond als ‘minder jong’ en ‘vermoeider’ beoordeeld door het panel. In de uitstraling (gloed, dofheid van de huid) werd geen verschil opgemerkt, bij de jongere noch oudere groep.

Wallen en fronsrimpel

Vier van de acht gezichtskenmerken vertoonden volgens de experts kleine, maar toch duidelijke zichtbare veranderingen na het werk. Bij de groep oudere vrouwen bleken bijvoorbeeld de wallen aan het einde van de dag verbeterd ten opzichte van in de ochtend. De fronsrimpel daarentegen was aan het einde van de dag juist wat meer geaccentueerd.

In de jonge groep werden juist andere veranderingen gezien. Daar was juist de mond-neusplooi aan het einde van de dag zichtbaarder. Ook waren de kraaienpootjes bij de jonge vrouwen na een werkdag duidelijker te zien.

De Franse onderzoeksgroep concludeert dat zelfs een normale werkdag al wat invloed heeft op de huid. De veranderingen zijn daarbij afhankelijk van leeftijd én de plaats op het gezicht.


Oorspronkelijke titel:
How a working day-induced-tiredness may alter some facial signs in differently-aged Caucasian women

Publicatie:
Mei 2017

Auteurs:
Flament, J. Pierre, K. Delhommeau, A. S. Adam

Tijdschrift:
International Journal of Cosmetic Science

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!