• wallen

Wallen: hoe kom je eraan en hoe kom je eraf?

Kun je iets doen aan wallen, ofwel die vervelende donkere kringen en/of zakjes onder de ogen die zich vooral laten zien bij vermoeidheid en ouder worden? Hoe ontstaan wallen precies en wat is het effect van vitamines in crèmes op de huid?  

Dunne huid rond de ogen schijnt door

Door een dunne huid is de doorbloeding van de oogkringspier beter zichtbaar. Ook is het idee dat er relatief veel bloed is onder de ogen en de doorbloeding in dit gebied langzamer is. Dit schijnt als het ware door de huid en maakt dat je huid donkerder wordt.

Om vast te stellen of dit de oorzaak is van de verkleuring onder de ogen, kan het ooglid met de vingers worden uitgerekt. Als vervolgens de donkere verkleuring niet lichter wordt, maar zich uitbreidt, dan is waarschijnlijk dit de oorzaak van de wallen.

Donkere kringen soms door hyperpigmentatie

Bij hyperpigmentatie is er te veel pigment in de huid en is de huid donkerder. Uv-licht kan een oorzaak zijn van hyperpigmentatie, maar ook bijvoorbeeld allergie of een ontsteking.

Schaduwvorming en een slappere huid

Bij veroudering gaat de huid ‘hangen’ en ontstaan zakjes en lijnen onder de ogen. Dit zorgt ervoor dat schaduwen ontstaan die zorgen voor donkere vlakken.

In veel gevallen is er niet sprake van één oorzaak, maar worden wallen veroorzaakt door een combinatie van factoren.

Wat doen vitamines voor wallen onder de ogen

In het onderzoek gebruikten 24 vrouwen een product met vitamine C (3%), vitamine A (0.1%) en vitamine E (0.5%) onder de ogen. Op de ene helft van het gezicht werd het testproduct gebruikt en op de andere helft van het gezicht een identiek product, maar dan zonder de vitamines C, A en E. Alle vrouwen hadden wallen van het gemixte type: veroorzaakt doordat bloedvaten door de huid heen schemeren en door hyperpigmentatie.

Na acht weken vonden de onderzoekers een klein resultaat van het gebruik van het product. Het meetapparatuur liet zien dat het pigment rondom het oog waar het onderzoeksproduct was gebruikt was afgenomen ten opzichte van het oog waar het product was gebruikt zonder de actieve ingrediënten. Ook was de huid dikker geworden. De onderzoekers vonden bij hun subjectieve beoordeling van de ogen (‘Is de verkleuring onder het ene oog donkerder dan onder het andere oog?’) geen verschil.

Een product met een combinatie van de vitamine A, C en E lijkt dus bij te dragen aan het verminderen van wallen (gemixte type). De onderzoekers verwachten dat een langer gebruik tot meer resultaat zal leiden, maar of uiteindelijk een duidelijke afname in de verkleuring bereikt kan worden, is onduidelijk.


Titel:
Classification by causes of dark circles and appropriate evaluation method of dark circles.

Jaar:2015

Auteur:
S.R. Park, H.J. Kim, H.K. Park, J.Y. Kim, N.S. Kim, K.S. Byun, T.K. Moon, J.W. Byun, J.H. Moon, G.S. Choi

Tijdschrift:
Skin Research and Technology

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!