• Factchecker

Zorgen geurstoffen in cosmetica voor huidveroudering?

The Fact Checker

Geurstoffen zorgen vaak voor een allergische reactie

Geurstoffen in cosmetica zijn vaak de oorzaak van een allergische reactie op de huid. Wanneer zo’n stofje in combinatie met zon(licht) zorgt voor een reactie op de huid, gaat het om een fototoxische of fotoallergische reactie. Zelden is deze reactie zo ernstig dat het duidelijk zichtbaar is op de huid. Maar in alle gevallen leidt deze reactie tot huidschade en huidveroudering.

Geurstof in combinatie met uv-licht leidt tot huidschade

Onderzoekers zijn nagegaan welke geurstoffen kunnen leiden tot een fototoxische reactie. In het laboratorium werd bepaald of geurstoffen in combinatie met licht een nadelig effect hebben op rode bloedcellen. De volgende stoffen bleken in combinatie met uv-A- of uv-B-licht te leiden tot schade:

– Oak moss
– Hydroxy citronellal
– Cinnamic alcohol
– Cinnamic aldehyde
– Benzyl alcohol
– Bergamot oil
– Costus root oil
– Lime oil
– Orange oil
– Alpha-amyl cinnamic acid
– Laurel leaf oil

Veel van deze geurstoffen zijn niet alleen fototoxisch, maar zijn ook bekend als oorzaak van een allergische reactie.

Geurstoffen die niet fototoxisch zijn 

Voor andere stoffen (waarvan sommigen bekend is dat ze wel kunnen zorgen voor een ‘standaard’ allergische reactie) werd geen bewijs gevonden dat het gebruik kan leiden tot een fototoxische reactie:
Coumarin, benzyl benzoate, benzyl salicylate, alpha-hexyl cinnamic aldehyde, benzaldehyde, benzyl acetate, cedarwood oil, cinnamon bark oil, citronellal, citronellol, clove bud oil, eucalyptus oil, lemongrass oil, l-menthol, methyl benzoate, methyl cinnamate, methyl jasmonate, methyl salicylate, nerol, terpineol, vanillin, peppermint oil, rose oil, thyme oil en ylang-ylang oil.

Hoewel de onderzoekers zelf geen effect vonden bleek uit andere studies dat deze stoffen een fototoxische reactie kunnen veroorzaken: lavender oil, sandalwood oil, eugenol en 6-methyl coumarin.

Verschil tussen irritatie en allergie

Bij irritatie gaat het er om dat een stof de huid direct beschadigt. Dit kan bij iedereen gebeuren en de ernst van de reactie is afhankelijk van de hoeveelheid van de irriterende stof waaraan de huid wordt blootgesteld.

Van een allergische reactie spreek je wanneer het afweersysteem in het lichaam overgevoelig reageert in contact met een specifiek ingrediënt. Dit komt dan alleen voor bij mensen die allergisch zijn voor de betreffende stof.

 Bij een fototoxische huidreactie ontstaat een huidreactie doordat het stofje op de huid met (zon)licht reageert.

Bij een fotoallergische reactie reageert de huid ook door de combinatie van het stofje en licht, maar dan alleen bij mensen die overgevoelig zijn voor het specifieke ingrediënt.


Titel:
Evaluation of Phototoxic Properties of Fragrances

Jaar:
2007

Auteurs:
M. Placzek, W. Frömel, B. Eberlein, K.P. Gilbertz, B. Przybilla

Tijdschrift:
Acta Dermato Venereologica

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!