Wordt je huid sneller oud van luchtvervuiling?

The Fact Checker

 

Toelichting

Dat luchtverontreiniging niet goed is voor onze gezondheid wordt wel steeds duidelijker. Maar wat doet dit eigenlijk met je huid? Word je sneller oud als je in een vieze stad woont? Het korte antwoord is ja. Een vervuilde leefomgeving kan het proces van huidveroudering versnellen. Dat blijkt uit deze studie uit China.

Twee steden naast elkaar

De wetenschappers volgden twee groepen Chinese vrouwen uit twee verschillende gebieden gedurende vijftien jaar. De ene groep woonde in Baoding, een stad met veel luchtvervuiling. De andere groep van 102 vrouwen kwam uit een nabijgelegen, maar veel minder ‘vieze’ stad Dalian. Alle vrouwen waren tussen de 25 en 45 jaar.

Minder stralend, minder gezond en ouder

De huidconditie van alle 204 vrouwen werd steeds beoordeeld aan de hand van foto’s. Zowel door vijftien huidexperts als door een panel van tachtig ‘gewone’ Chinese vrijwilligers. De belangrijkste tekenen van huidveroudering zoals pigmentvlekken en rimpels bij onder meer de ogen en op het voorhoofd waren het duidelijkst te zien bij de groep vrouwen van 40-45 jaar die in de sterk vervuilde stad Baoding leefden. Het panel met vrijwilligers beoordeelde het uiterlijk van deze vrouwen ook als minder stralend, minder gezond en gewoon ouder dan de vrouwen van dezelfde leeftijd uit de andere stad.

Vergelijkbare leefcondities, andere luchtkwaliteit

De steden waren vergelijkbaar qua temperatuur, wind, neerslag en uv-index. Het verschil zat ‘m vooral in de luchtkwaliteit (aangeduid met AQI, air quality index). Verder waren ook de leefcondities van de groepen vrouwen vergelijkbaar. Gekeken was naar uv-blootstelling, gebruik van cosmetica en de inname van voeding.

Conclusies

De Chinese wetenschappers concluderen daarom dat een ernstig vervuild leefgebied bepaalde tekenen van huidveroudering kan verergeren vergeleken met een gezondere woonomgeving. Luchtverontreiniging zorgt er kortom voor dat je er sneller oud gaat uitzien.

Meer studies met deze uitkomst

Er zijn overigens vaker studies gedaan naar luchtverontreiniging en huidveroudering. Bekijk bijvoorbeeld ook dit onderzoek uit China waarin gekeken werd naar het effect van fijnstof op onder meer de vorming van pigmentvlekken in twee verschillende steden. Ook hier werd een verband gevonden tussen de mate van vervuiling en het sneller oud worden van de huid. Voor de liefhebber wordt in deze recente studie heel precies uiteengezet hoe die fijnstofdeeltjes in de lucht dan precies schade maken aan de huidcellen die collageen en elastine vormen.

En hoe zit het in Nederland? 

Op deze site kun je trouwens zelf zien hoe het met de luchtkwaliteit op verschillende plekken op de wereld is gesteld. Gelukkig zitten de grote steden van Nederland nog niet zo ‘ver in het rood’ zoals je in China dus ziet. Je huid is misschien niet het eerste waarover je je druk moet maken als het over dit onderwerp gaat. Toch is het interessant om te zien of het voor je huidgezondheid verschil zou uitmaken of je nu in hartje Rotterdam of in Zoutelande woont. Zeker voor de gevoelige huid. Want dat blijkt ook uit heel veel onderzoek: er is meer effect van fijnstof op een kapotte huidbarrière.


Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!