Onderzoek darmbacteriën en de huid, help je mee?

Nog niet zo lang geleden plaatste ik hier een artikel over huidspecialisten uit China die een veranderde bacteriesamenstelling in de darmen hadden gezien bij mensen met acne vergeleken met mensen met een gezonde huid. En dat was niet het eerste onderzoek hiernaar. Wij hebben hier in het Westen natuurlijk een heel andere leefstijl en andere voedingsgewoonten dan in China. Maar zouden we aan deze kant van de wereld ook een relatie vinden tussen de darmbacteriën en acneklachten? Samen met professor Venema en masterstudent Lorenzo van Nistelrooij van de Universiteit Maastricht wil ik dit verder onderzoeken.


Wat gaan we precies doen? Even heel simpel gezegd: we gaan de ontlasting van honderd mensen verzamelen en analyseren. We zullen daarvoor vijftig mensen met acne vergelijken met vijftig mensen zonder huidklachten.

Het onderzoek in grote lijnen

Onderzoek | Darmbacteriën en de huid

Waarom doen we dit nu eigenlijk?

Acne is een vervelende aandoening die over de gehele wereld ongelooflijk veel voorkomt en die soms voor heel wat psychische klachten zorgt. De exacte oorzaak is nog steeds niet helemaal opgehelderd. Ook ontbreekt het vooralsnog vaak aan écht effectieve therapieën.

De behandeling van acne is lastig en niet altijd succesvol. Mensen doorlopen vaak een langdurig traject, waarbij uiteindelijk niet zelden antibiotica wordt voorgeschreven of ‘zware’ middelen als isotretinoïne worden ingezet. En die behandelingen zijn helaas niet zonder vervelende bijwerkingen.

En: pakken we hiermee wel de bron aan van het probleem? Ik ben ervan overtuigd dat we beter zouden moeten kijken naar de rol die de darmmicrobiota speelt in de ontwikkeling van acne. Daarover is al veel bekend. Maar er is ook nog veel onbekend. Dat willen we dus graag verder onderzoeken.

Waarom jouw deelname belangrijk is

Dit onderzoek biedt hopelijk nieuwe inzichten in de behandeling van acne. Want als de bacteriesamenstelling van mensen met acne inderdaad blijkt te verschillen van mensen zonder klachten, dan kunnen we kijken of je de huidklachten zou kunnen verbeteren met voeding of probiotica. Door mee te doen aan dit onderzoek help je ons weer een stapje verder bij deze vragen. Wellicht zijn de darmen toch die schakel die we hebben gemist al die jaren.

Het zou kortom geweldig zijn als je ons wilt helpen!


23-04-2019 | De aanmelding voor dit onderzoek is gesloten

 

Klik hier voor de informatiebrief over het onderzoek voor de geselecteerde deelnemers. Deze brief is gemaakt door onderzoekers van de Universiteit Maastricht en geeft een volledige uitleg van het onderzoek.

Heb je nog vragen over het onderzoek? Mail naar darmhuidonderzoek@maastrichtuniversity.nl

Andere vragen? Mail naar uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!