• huidveroudering

Zo snel veroudert je huid (als je je niet goed beschermt)

Dat de zon je huid veroudert, weten we al. Maar dat het zo snel kan gebeuren … Dit onderzoek, weliswaar van l’Oréal, vond ik daarom toch erg leuk om hier te delen. Deze studie laat namelijk specifiek zien welke verouderingen er op welke leeftijd ontstaan. En dan blijkt dat zonschade al heel vroeg zichtbaar wordt.

Aan dit experiment deden 1011 Japanse vrouwen mee. Ze werden in twee groepen verdeeld op basis van een vragenlijst, waarin de vrouwen opschreven hoe vaak ze buiten komen en of ze dan zonbescherming gebruiken. Dit beschreven ze voor hun jeugd tot nu. Na de enquête beoordeelden 15 experts de gezichtshuid van de deelnemers. De resultaten zijn zoals je kunt verwachten: de deelnemers die vaker blootgesteld zijn geweest aan de zon en zich minder goed beschermden, hadden meer rimpelvorming, meer verslapping en meer pigmentatie.

Zonschade al vanaf 21 jaar …

Interessant is dat zonschade al op jonge leeftijd te zien is op de huid. Vanaf 21 jaar zagen de experts bij de groep die vaker blootgesteld was geweest aan de zon meer rimpels aan de bovenkant van de wangen en meer pigmentvlekken. Verschillen in verslapping van de huid waren pas te zien vanaf 31 jaar. Op die leeftijd observeerden de experts bij de ‘meer-zon-groep’ ook diepere rimpels op het voorhoofd en diepere kraaienpootjes dan bij de andere groep. Deze studie bewijst maar weer hoe sterk de zon de conditie van de huid beïnvloedt.

Rimpels, roodheid en vaatjes

In dit onderzoek keken de onderzoekers niet alleen naar rimpels, maar ook naar het effect van (veel) zonblootstelling op roodheid en zichtbare vaatjes (couperose) in het gezicht. De experts zagen geen verschillen tussen de twee groepen.

Handen verouderen minder snel

Niet alleen het gezicht werd beoordeeld, de experts bekeken ook de huid van de hand. Op deze plek lijkt huidveroudering pas later te ontstaan. Vanaf 40 jaar zagen ze namelijk pas pigmentvlekken en rimpels op de rug van de hand, terwijl je dit op het gezicht al vanaf 21 jaar kunt zien als er veel zonblootstelling is geweest. De handen lijken dus iets langzamer te verouderen dan de gezichtshuid. De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat handen minder vaak worden blootgesteld aan de zon, bijvoorbeeld door het dragen van handschoenen en/of omdat de handen vaak in verticale positie gehouden worden.

Dus: begin vroeg met smeren

Uit dit onderzoek blijkt maar weer: je kunt niet vroeg genoeg beginnen met smeren. Vergeet daarbij zeker je handen niet. Dan voorkom je pigmentvlekken op latere leeftijd. Neem ook eens een kijkje op de vernieuwde website van Smeer je in!.


Oorspronkelijke titel: Clinical impacts of sun exposures on the faces and hands of Japanese women of different ages

Auteurs: F. Flament, D. Velleman, S. Yamamoto, A. Nicolas, K. Udodaira, S. Yamamoto, C. Morimoto, S. Belkebla, C. Negre, C. Delaunay

Tijdschrift: International Journal of Cosmetic Science

Publicatie: oktober 2019

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!