• Factchecker

Fact check: van kombucha krijg je een mooie(re) huid

 

The Fact Checker

 

Toelichting

Aan het populaire drankje kombucha worden heel wat gezondheidsvoordelen toegeschreven. Deze gefermenteerde thee zou onder andere zorgen voor een mooie, rustige huid. Wat zegt de wetenschap hierover? Te weinig helaas. Dat wil zeggen: er loopt wel al superinteressant onderzoek naar het effect van kombucha op de darmen, op de bloedsuikerspiegel, op overgewicht én op onze gesteldheid. Ook naar het effect op de huid wordt gekeken. Maar het is te vroeg om daar al conclusies aan te verbinden.

Wat is Kombucha nu precies?

Kombucha is een gefermenteerde thee die eigenlijk al rond 220 v. Chr. in China werd gemaakt. Een paar eeuwen later werd het ook gedronken in Japan, waar de drank echt werd gezien als medicijn. Zo gebruikte een dokter genaamd Kombu de thee om de darmproblemen van de Japanse keizer Ingyo te behandelen. De afgelopen jaren is kombucha wereldwijd populair geworden als superfood. Die populariteit heeft waarschijnlijk ook alles te maken met de enorme belangstelling voor de rol van het microbioom (huid- en darmbewoners) op de gezondheid van de mens.

Hoe wordt de gefermenteerde thee gemaakt?

We gaan nog heel even terug naar wat kombucha nu eigenlijk is. Kombucha wordt gemaakt van een groene of zwarte thee met suiker. Om de thee te fermenteren wordt vervolgens een levende cultuur van bacteriën en gisten toegevoegd (dit pakketje wordt ook wel scoby genoemd). De ‘beestjes’ gebruiken de suikers als voedingstof om te kunnen groeien. Na zeven tot twaalf dagen fermenteren is de kombucha klaar om te drinken en wordt het pakketje eruit gehaald. De kombucha bevat dan wel nog steeds verschillende ‘bewoners’ waaronder melkzuurbacteriën, azijnzuurbacteriën en gisten. Deze hebben de suikers omgezet in zuren als glucuronzuur en azijnzuur. Ook bevat het drankje antioxidanten, ijzer, zink, vitamine C en verschillende vitaminen B.

Is kombucha goed voor je huid?

Aan kombucha worden allerlei gezondheidsclaims gehangen, onder andere dus een gunstig effect voor de huid. Toch is dat laatste effect nog niet echt bewezen. Het ontbreekt namelijk aan onderzoek bij mensen. Tot nu toe is slechts één klein onderzoek uitgevoerd bij mensen, maar dat ging om mensen met diabetes type 2. Hieruit bleek dat kombucha na dertig dagen voor een stabielere bloedsuikerspiegel zorgde.

Studies in het lab en met dieren tonen verder nog andere gezondheidseffecten aan, zoals bescherming tegen diabetes, hart- en vaatziekten en een gunstige leverwerking. Maar of dat ook bij mensen zo werkt? Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Onderzoek naar kombucha en je darmen

Waar komt het idee vandaan dat kombucha gunstig kan zijn voor de huid? Dit heeft te maken met de huid-darmconnectie. Kombucha bevat bacteriën die mogelijk een effect hebben in je darmen – en daarmee misschien ook op de huid. We schrijven ‘mogelijk’ en ‘misschien’, want dit kan helaas nog niet bevestigd worden door onderzoeken.

Wat weten we tot nu toe over het effect van kombucha in de darmen? Professor Koen Venema van de Universiteit Maastricht heeft de bacteriën in kombucha (van het merk YAYA kombucha) onderzocht om daar meer inzicht in te krijgen. De onderzoeker vond dat deze bacteriën voor 20 tot 75 procent overleven in de maag en dunne darm [2]. Ter vergelijking: van yoghurt (ook een gefermenteerd product) is bijvoorbeeld bekend dat slechts 0.01 procent van de bacteriën dit overleeft. Maar wat dan precies het effect is van de levende kombucha-bacteriën in de darmen, is nog niet duidelijk. Uiteindelijk vond Venema dat dit effect niet gelijk is aan dat van een probioticum, omdat daarvoor onvoldoende bacteriën in het drankje zitten. Kan het misschien zo zijn dat kombucha met een laag aantal bacteriën toch nog iets kan doen in de darmen? Meer onderzoek is nodig om dit uit te zoeken.

Nieuw onderzoek kombucha in 2020 

Op dit moment lopen trouwens wel verschillende studies met mensen. Onderzoekers van de Universiteit van Georgetown (VS) kijken bijvoorbeeld naar het effect van kombucha op de bloedsuikerwaarden bij diabetespatiënten. Verder willen zij weten of kombucha effect heeft op de huid en mentale gesteldheid [3]. Wetenschappers van de Universiteit van Lund (Zweden) onderzoeken bij proefpersonen het effect van kombucha op de bewoners in de darmen en de mond. En in een andere studie van de Universiteit van Missouri (VS) wordt gekeken naar de suikerstofwisseling bij mensen met overgewicht.

Hoeveel kombucha moet je drinken?

Bewijs of niet, gewoon lekker drinken onder het mom ‘baat het niet, schaadt het niet?’ Toch niet helemaal. Zo bestaat het vermoeden dat te veel van het zure drankje kan zorgen voor een tijdelijke lage zuurgraad van het bloed met als gevolg ernstige kortademigheid. Verder is waargenomen dat een overdosis kombucha mogelijk kan leiden tot een ontsteking in de lever (terwijl een lage dosis misschien juist weer gunstig is voor de lever).

Voor gezonde mensen is het in ieder geval veilig om 118 ml (ongeveer een theekopje) homemade kombucha te drinken per dag. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je beter geen kombucha nemen. De kombucha uit de winkel is waarschijnlijk het betrouwbaarst omdat deze een gecontroleerde en hygiënische bereiding heeft gehad. Aan de andere kant is de industriële kombucha dan weer verdund, waardoor deze misschien minder effect kan hebben op de gezondheid dan de zelfgebrouwen varianten. Wat het verschil nu precies is tussen zelfmaak en een flesje uit de winkel, wordt momenteel dan weer onderzocht door wetenschappers van de Universiteit van Missouri.

We houden je op de hoogte!


Bron: Kombucha: a systematic review of the empirical evidence of human health benefit

Auteurs: Julie M.Kapp, Walton Sumner

Tijdschrift: Annals of Epidemiology

Publicatie:
feb 2019

Link

Bron 2

Bron 3

 

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!