• Zonbescherming

Zonbescherming en vitamine D-niveau in Australië

Onder invloed van zonlicht wordt vitamine D aangemaakt in de huid. Maar zonlicht is ook schadelijk en vormt een belangrijke oorzaak van huidkanker. Naomi Jayaratna heeft samen met collega’s onderzocht of er een verband is tussen bescherming van de huid tegen de zon en de hoeveelheid vitamine D bij proefpersonen.

Opzet onderzoek

In 1996 is van 1113 proefpersonen (met een blanke of olijfkleurige huid) bloed afgenomen om het vitamine D-niveau te bepalen. Proefpersonen werd gevraagd hoe vaak ze in de zon kwamen in de acht maanden voorafgaand aan de meting. Ook werd gevraagd of ze zich ‘bijna altijd’, ‘meestal’, ‘soms’ of ‘nooit’ of ‘bijna nooit’, beschermden tegen de zon door:

  • Zonnebrand te gebruiken;
  • Een hoed te dragen;
  • In de schaduw te blijven;
  • Lange mouwen te dragen;
  • Een zonnebril te dragen.

Meer vitamine D wanneer…

Het gemiddelde vitamine D-niveau was hoger bij jonge of mannelijke proefpersonen, die langer dan 50 procent van de dag buiten waren, en die werk deden in de buitenlucht. Het gemiddelde vitamine D-peil was lager in hoogopgeleide proefpersonen en proefpersonen met (ernstig) overgewicht.

Lager vitamine D-niveau bij ‘bijna altijd’ in de schaduw

Proefpersonen die ‘bijna altijd’ probeerden in de schaduw te blijven, bleken een lager vitamine D-gehalte te hebben, dan proefpersonen die ‘nooit of bijna nooit’ probeerden in de schaduw te blijven. Dit verband bleef bestaan wanneer alleen naar proefpersonen werd gekeken die minder dan 50% van de dag buiten waren. Proefpersonen die ‘bijna altijd’ probeerden in de schaduw te blijven, maar meer dan 50% buiten waren, bleken geen lagere vitamine D-waarden te hebben.

Geen verband tussen vitamine D-niveau en zonbescherming

De onderzoekers vonden geen verband tussen het gebruik van zonnebrandcrème en het vitamine D-niveau of één van de andere beschermende maatregelen en het vitamine D-niveau.

Zonbescherming geen nadelig gevolg voor vitamine D-niveau

De onderzoekers concluderen dat zonbescherming geen nadelig gevolg heeft voor het vitamine D-niveau. Alleen tussen ‘bijna altijd’ in de schaduw proberen te blijven, wanneer je 50 procent van de dag binnen bent en een laag gehalte vitamine D bestaat een verband.


Zonbescherming en vitamine D-niveau in een Australische gemeenschap

Originele titel:
Sun protection and vitamin D status in an Australian subtropical community

Het onderzoek:
Onderzoekers zijn nagegaan of bescherming van de huid tegen de zon een negatief effect heeft op het vitamine D-niveau. Geconcludeerd wordt dat mensen die altijd proberen in de schaduw te blijven en daarnaast veel binnen zijn, een lager vitamine D-gehalte hebben. Andere beschermende maatregelen (zoals het gebruik van zonnebrandcrème) hebben geen invloed op de hoeveelheid van de vitamine.

Soort studie:
Cross-sectioneel/dwarsdoorsnede onderzoek (2 sterren)

Deelnemers:
1123

Jaar:
1996

Auteurs:
Naomi Jayaratne, Anne Russell, Jolieke C. van der Pols

Onderzoeksinstituut:
Cancer and Population Studies Group, Queensland Institute of Medical Research, Brisbane, Australia

Wetenschappelijk tijdschrift:
Preventive Medicine 55 (2012) 146–150

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!