• Voedingssupplementen acne

Crème en voedingssupplementen tegen acne: werkt dat beter?

Je kunt acne tegengaan met goede skincare. Dit bleek uit eerder onderzoek. Ook zijn er aanwijzingen dat voedingssupplementen als prebiotica kunnen helpen. Werkt een combinatie nog beter tegen acne? In een studie met 184 volwassen vrouwen gingen onderzoekers dit na.

 

Opzet onderzoek

 
De proefpersonen
Aan deze studie deden 184 vrouwen van rond de 30 jaar mee die allemaal Adult Female Acne (AFA) hadden. Deze vorm van acne zie je vooral op het onderste gedeelte van het gezicht, ook is de huid vaak droog en niet vet.
 
Smeren en een supplement
Alle vrouwen moesten twee keer per dag een gezichtscrème aanbrengen. De ingrediënten in de crème remmen ontstekingen, doden bacteriën en verminderen talgproductie bleek uit een klein eerder onderzoek van dezelfde wetenschappers. Dit zou kunnen helpen tegen acne.
 
De ingrediënten van de crème:
> Een wortelextract van de plant Iris Florentina;
> Drie oligopeptides (bepaalde aminozuren);
> Vitamine A-achtige stoffen.
 
Van de 184 vrouwen, smeerden 61 proefpersonen niet alleen de crème, maar namen ook een voedingssupplement in die onder andere de darmbacteriën zou moeten verbeteren. Uit eerder onderzoek weten we dat de samenstelling van darmbacteriën anders is bij mensen met matige tot ernstige acne.
 
Hoofdingrediënten van het supplement:
> Prebiotica: vezels die onze darmbacteriën voeden;
> Het eiwit lactferrine en het mineraal zink: beide belangrijk voor de afweer;
> Niacinamide (vitamine B3): helpt onze huidcellen herstellen.
 
Hoe werd de acne gemeten?
De deelnemende vrouwen hadden aan het begin van de studie milde tot matige acne, bleek uit de acne-scores volgens wetenschappelijke meetstandaarden: de GEA- en de AFAST-score. Aan het eind van de testperiode bekeken de wetenschappers de huid van de proefpersonen opnieuw, om het effect van de crème en het supplement te meten.
 
Het onderzoek duurde 12 weken.
 

 

Crème effectief tegen acne bij volwassen vrouwen

Alle vrouwen konden de behandelingen goed verdragen. Dat is niet vanzelfsprekend, want de huid met acne is gevoelig, zeker als die ook droog is. Ook waren de acne-scores flink verbeterd na 12 weken. De AFAST-scores, dus de bultjes en ontstekingen, waren met ruim de helft afgenomen. De crème werkt dus tegen acne, aldus de onderzoekers.

 

Verschil erg klein

De groep die ook de voedingssupplementen gebruikte, liet iets betere resultaten zien. Dat verschil was significant (kan geen toeval zijn), maar wel erg klein. Het grootste verschil tussen de twee groepen was het aantal vrouwen dat na de testperiode een (bijna) zuivere huid had. Na 12 weken was dit bij de vrouwen die een supplement namen 39 procent. Bij de groep die alleen de crème smeerde, was dit 27 procent.
 
Het is jammer dat er geen controlegroep was om het effect van alleen de crème mee te vergelijken. In theorie kan de verbetering na gebruik van de crème, namelijk ook door iets anders dan de crème zijn veroorzaakt: het ontspannende effect van het smeren bijvoorbeeld. Met een controlegroep sluit je dit uit.

 

Meer onderzoek naar supplementen nodig

Helemaal zeker zijn de resultaten dus nog niet. Hoopvol zijn ze wel. Ze bevestigen dat goede huidverzorging acne bij volwassenen flink kan verminderen. Hoe voedingssupplementen, en vooral versterking van je darmbacteriën hier precies aan kunnen bijdragen, wordt hopelijk later duidelijk. Ik laat het je weten als meer onderzoek daarover iets zegt.

 


Oorspronkelijke titel: Efficacy of a retinoid complex plus anti-inflammatory component cream alone or in combination with prebiotic food supplement in adult acne: A randomized, assessor-blinded, parallel-group, multicenter trial on 184 women.

Auteurs: Kazandjieva J, Dimitrova J, Sankeva M, Yankov D, Bocheva V, Kircheva K, Gincheva V, Gospodinova K, Andasorova R, Milanova M, Jeleva D, Zlateva P, Vasileva I, Yankova R, Gotseva S, Dakova T, Zografova E, Marina S, Kateva M, Broshtilova V, Todeva V, Tsankov N, Mitova Z, Boyanova N, Milani M.

Tijdschrift: Journal of Cosmetic Dermatology

Publicatie: Mei 2022

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen